pondělí 17. srpna 2015

Kdyz jsi mlady, vychrtly a zacinas

Co ted dochazim nekolikrat tydne i do verejne cinkarny, je mi jasne, ze od dob, co jsem zacinal ja se nic nezmenilo. Smesice spatne techniky, nekoncepcniho treningu a absurdni volby cviku vetsinou prevlada a asi je porad tezke se prodrat vecnym zacatecnictvim, natoz najet na styl treningu, ktery ponese kyzene ovoce. Co si budeme povidat, kdyz mlady muz pretejka testosteronem, tak muze do sebe nacpat gulas s deseti, parkrat neco spatne zvednout a stejne mu naroste kus (nepivniho) svalu. Pokud ale chce clovek pokracovat v nejakem udrzitelnem pokroku, tak to chce trochu toho premysleni.

Cviky pro zapojeni velkych svalovych skupin
Chapu, ze biceps a trapez je v dnesni dobe asi jeden z hlavnim indikatoru uspechu, ale pri nabirani tudy cesta vazne nevede a krceni ramen s jednoruckami po dobu triceti minut vede akorat k tomu, ze clovek promrha pul hodiny. Idealne si tedy vybrat cvik z bozske trojice - bench, pozved, drep a tudy se rozvijet. Dalsi takove jednoduche pravidlo je, na nejefektivnejsi rozvoj sily spodni casti tela je drep s velkou cinkou a na horni polovinu jsou tu kruhy a hrazda.

Technika
Youtube je dobry zdroj inspirace, ale rozhodne se podle neho zacinajici cvicenec nenauci spravnou techniku, ale jak jednoduse oloupat vajicka nebo brambory ano. A spravna technika je zaklad. Technika take neni souper lidske hrdosti a clovek by mel byt otevreny k prechodu od leta zazitych k tem korektnejsim pohybovym vzorcum. Hlavne provadet pohyb v plnem rozsahu, kdyz je na to telo pripravene. 

Pestrost neni ucel, jestli trening hrudniku pro nekoho znamena vystridat bench, bench hlavou dolu, rozpazovani jednorucek, peck deck a zavrsit to tlaky na sikme lavici, tak tleskam zbytecne kreativite. Precijen si uvedomit, ze je to porad jeden a ten samy sval.

Progrese
Vest si denik je zaklad, zaznamenat kazdy trening je samozrejmosti. Samozrejme, v mem veku je celkem normalni, kdyz si nevzpomenu, kde jsem byl minuly vikend, ale aspon mam referenci, kde dohledam, kolik jsem naposledy drepl. Nebo kolik jsem drepl pred mesicem. Kdyz nechame stranou detaily, tak kazdy trening by se clovek mel zlepsovat a pokud stagnuje, tak se zamyslet nehlede na to, ze se telo adaptuje relativne rychle, nebat se tedy telo sokovat.

Pracujme s faktory:
Intenzita - kolik serii/opakovani/casova perioda
Objem - hmotnost zavazi/zatez pri progresich

Rozhodne ale neupadat do predstavy, ze hrozne dreme. Limity jsou nekde zdaleka jinde.


Pravidelnost, pravidelnost, pravidelnost a hodne bicepsovych zdvihu


Odpocinek a strava
Telo do plavek neudela kure na pare s ryzi desetkrat do tydne. Zaprve to neni zadna radost jist a za druhe telo potrebuje pestrost. Jist kazde dve hodiny je chory vyplod kulturistiky a telo rozhodne zvladne i nejaky ten pust. Jen to mnozstvi musi sedet. 

Zasadni vliv na regeneraci ma odpocinek/spanek. Doby, kdy se clovek vratil v pet rano po tahu, odvedl v praci excelentni vykon, skocil neco zvednout a pak znovu na bar jsou davno pryc. I kdyz se to zacinajiciho cvicence nemusi tykat, rozhodne bych tuto oblast nepodcenil. 

Pozor take na prevenci zraneni. Sval zesili relativne rychle, ale slacham to trva 4x dele, na to, aby se urval kus bicepsu neni potreba mnoho, takze zavratne nespechat.

Evaluace
Nedari se dosahnout vytycenych cilu, i kdyz clovek venuje kazdou chvili zvedani zeleza? Tak je asi neco spatne. Vzit si blok a zahloubat se do toho, kde by mohla byt chyba. Rozhodne ale nejit za starejma pakama z cinkarny, co po triceti letech nahodnyho systemu vypadaji jak neforemny sud polotovaru na mydlo a jedinou autoritu budi vekem. Take kdyz neco funguje extra na nekoho, nemusi to zrovna fungovat na tebe. Naopak, kdyz nejaka metoda vychazi skvele, poznacit si a aplikovat dal. Porad si pripominat, ceho chci dosahnout.

Kultura
Kdyz uz nekam jdeme pocvicit, pojdme zachovat nejakou tu etiketu. Nezdrzovat se vykecavanim, necvicit na stanovistich, ktere jsou urcene pro neco jineho a daji se odcvicit jinde. Uprimne je asi kazdemu jedno, jak se kdo produciruje kdo pred zrcadlem. Pokud je cloveku jedno, ze si o nem ostatni mysli, ze je debil, tak souhlasim s propojenim cinka, sval, ocni vjem pro intenzivnejsi narust svalove hmoty.

Poznatky 21. stoleti
Obcas byva problem se vyznat ve vsech zdrojich, co se volne vali kolem, ale ideal je prenest se pres vsechny ty zastarale a iracionalni metody, kteryma nas ty stary paky krmi a pritom se zadycha pri jizde na eskalatorech. Jak na to, je asi beh na delsi trat, ale staci si poradne precist, pro koho je dana informace urcena a jak je relevantni pro nas aka pokrocily bodybuildersky trening asi nebude to prave pro zacinajiciho jedince.

---
Log nedele: Tlak nad hlavu 5/3/2 42/47/52kg
Shyby pro prechod z pasivniho - aktivniho visu - arching - pritah

0 komentářů:

Okomentovat