středa 18. března 2015

Kazdy rok jako poprve (Regenerace)

Kazde jaro se v lidech probouzi neco, co je donuti vylezt ven z bytu a poustet se do pohybovych aktivit, ktere by je mnohdy pred nekolika mesici vubec nenapadly. V mem pripade ale na mne slunce a rvouci ptaci nema zadny efekt, takze ani v tomto pripade nevyrazim behat.

Samozrejme, pokud chcete trenovat chytre, melo by vam hlavne jit o to, aby telo vydrzelo stejne jako nadseni a neodeslo zranene smer gauc po druhe srazce se zvysenou tepovou frekvenci. To znamena, ze pokud nekdo neni masochista, tak by nemel delat veci proto, aby se uplne odrovnal, ale aby byl jeste lepsi na pristi trenung. 

Existuje nekolik triku, ktere pomohou udrzet radost z pohybu a trochu jit te regeneraci naproti. Jednotlivymi vecmi jsem se tady uz v minulosti zabyval, ale proc si to trochu neosvezit. Nebudu se moc vypisovat zdroji a pardon za tu formu beletrii.

Strava:
Kdyz se rekne sport, tak se mi vybavi BCAA. Aminokyseliny snidam, davam si je pred sportem, a kdyz na to dojde klidne si rozmicham i po sportu. Dalsi dulezity "anabolikum" je vitamin D. Do tela se dostava ze slunce nebo z ryb a neni ho nikdy dost. Pak i horcik, ale zase bych se vyhybal vsem tem pilulim od A az po zelezo, coz byva spis takove drahe placebo, nez aby to melo nejaky velky prinos. Co se jidla dotyka, kazdy asi vi, co na neho pusobi a jak dlouho pred sportem by nemel jist, aby se mu neudelalo zle. Jestli neco dokaze rozbit telovou regeneraci, tak je to po uspesnem treningu vyrazit na jedno, coz neni uplne ridkym jevem. Alkohol ma nekolik vlastnosti 

  • spise nez ze by se po nem tloustlo (vstrebava se stejne spatne jako treba protein), ale spise brzdi "paleni" tuku,
  • ethanol prijaty do tela dostane prioritu pro metabolovani a vicemene zastavi ostatni procesy a zacne jeho zpracovavani,
  • piti alkoholu rozbije syntezu proteinu ve svalech a regeneraci po treningu,
  • kdyz uz pit, tak pivo a bile vino (mene nez tri drinky) a k tomu nejist sacharidy a tucne,
Rozhodne bych se nebal, ze by clovek mel nejak pribrat po tom, co jde pit, ale zalezi co k tomu ji. Rozhodne ale ne zadne piti po "kardiu".

Pohyb:
Nejsem ranni ptace, takze kdyz uz to odpoledne zapichnu v praci, nezridka nebyvam uplne svezi. Unava pri sportu je faktor, ktery muze ovlivnit soustredeni -> to vede k vetsi sanci zraneni. Takze prefetovat se vitaminem C a pockat, az to nakopne zpet.

Nez vubec zacit s treningem, asi nejdulezitejsi veci je se rozhybat. Pred vzpiranim se venujeme mobilitam, ktere by chtelo delat pravidelne i mimo treningu. Kazdy sport je specificky, ale mam overeno, ze rozhybavani se take pomoci zakopavani funguje jako prevence pred natazenim stehenniho svalu. Kontraproduktivni je staticky strecing, takze pokud vas nekdo nuti protahovat sval v pozici, kde musite vydrzet nejakou dobu, minimalne hlasite mrmlejte.

Na behani kamkoli nebo za cimkoli je nejvetsim problemem to, ze i zde by mel byt kladen duraz na techniku. Pokud je telo jakkoli ochable/nezpevnene/zeslable/disbalance, mel by trening zahrnovat i posilovani VSECH partii, tedy nejen dolni poloviny tela. 

Jen odbocim, pokud by nedejboze nekde vznikla diskuse na tema - spravny drep - tak ten se provadi s rovnymi zady, zadkem az dolu, kolena mohou jit od sebe ale nikdy ne do X, pohyb dolu je kontrolovany a brzdeny, pri pohybu nahoru odtlacujeme podlahu a hlava se diva dopredu nebo mirne nahoru (pomuze od kriveni zad).

Na konec je dobre zaradit strec flexoru v kleku, zkrut v sede a tzv. preclik. 

Pro telo je vzdy novy druh pohybu zatez a po naporu na svaly byva den jedna docela problemovy. Co tedy delat, aby clovek nechodil jak spatne naprcany kacer? Jeste v posteli je celkem prinos zkusit nejake mobility viz odkaz vyse - krouzeni v kloubech, zabak, predkopavani nohou, kobra/strecha - o ano, same vyborne pojmy, ktere nikomu nic vetsinou nerikaji. Hlavne se snazit cely den chodit a neprosedet ho strnule na zidli. 

Tajnou zbrani je jednoznacne foamroller nebo tenisovy micek pro SMR. Youtube obsahuje spoustu navodu jak se vyvalet a zbavit se zbytecne tenze ve svalech. Doporucuji si dat tu praci a trochu si to projit, je to asi jedina pohybova aktivita, ktera se da naucit samostudiem z interetu. Treba TADY

----
LOG
Uterni trening je vzdy ve znameni drepu. Mohl jsem cvicit nohy zimnimi sporty, ale asi mi letos neni souzeno a tim, jak prisla obleva necekane uz tak brzo, tak necham prkno ve futrale a budu se venovat celorocnimu zvedani zeleza.


zatisi s zelezem a gumou

Drepy 5/3/2 - 84/89/94kg
Dosedy 3/3 - 114/119kg
Aktivni vis na hrazde a stoj na rukach - 5x
Silovy Swing 40kg kettlebell 5x5
False grip vis na kruzich a farmarska chuze jenoruc 40kg kb

0 komentářů:

Okomentovat