úterý 10. února 2015

Do plavek vol.2 (Hubnuti)

V nedeli se mi podarilo neco, co zatim nevychazelo asi ctvrt roku, vytahl jsem sparringa do zelezarny a konecne mel cas. Aspon to byla skvela prilezitost trochu overit, jak ta svalova pamet funguje. Kdyz zacal cvicit, tak se mu trasly ruce pri spravne provadenem benchpressu 30 kg, ted mu 40kg nedelalo problem. Zda se to byt malo, ale je treba vzit v uvahu, ze krome auditu a sem tam nejakeho toho baru a vyvesit se doma na hrazde nedela nic. Muj treningovy plan byl 5x 5x 65kg GoodMornings, 5x 5x 80kg benchpress a shyby, protoze bez toho to nejde. Jedine co mne uplne nepobavilo byly pobihajici haranti v prostredi cinkarny. Nerikam, ze jejich hlasite halekani neni otravne, ale pochybuji, ze zaslouzila matka dokaze ohlidat 4 kusy nahodne se pohybujicich zmensenych lidi tak, aby pripadne nedoslo k nejakemu neveselemu setkani mekka tkan - druhy nejrozsirenejsi kov na Zemekouli. 

Minule jsem uz trochu nacal vsechny ty treningy a hubnuti, zrovna dneska si vstavam, oddaluji ten moment, kdy musim vypadnout z perin, tak si ctu a krouzim u toho kotniky, protoze aspon trochu mobilit zapojit neni vubec od veci a tam novinovy clanek. Nechci nekomu upirat tu radost, kdyz zhubne, ale povazte, ze kdyz se nekdo, kdo ma podil telesneho tuku ke 30% zacne hybat - svizna huze (schvaluji) a beh (neschvaluji), prestane sladit, jist ve fastfoodech a pit Colu, tak najednou a s velkym prekvapenim shodi za 2 mesice 15 kg. Nejsem sice zadny doktor ani detektiv, ale tohle se ocividne stane kazdemu. Verte tomu, ze pokud se nekdo okazuje na geny nebo velke kosti, tak si lze do kapsy a dela nekde tradicni chybu, takovou tu chybu mezi clovekem a lednici.

Neco o volbe treningu, nebudu se tady vypisovat PROC, protoze nemam posledni dobou moc casu na nic a spis bych se valel na kruzich, ale.. Pokud se clovek rozhodne zhubnout, chce to koncepcnost. O programovani siloveho treningu, tedy zacit asi na 60% maximalni vahy a kazdy trening pridat urcite kvantum zeleza (tzv. linearni programing) jsem se tu v minulosti vypisoval. Pro mne optimalni trening je

  1. zacit mobilitami (proctete si Arena wars)
  2. silovy trening (vyuzit deniku)
  3. intervalovy trening - HIIT 
  4. jit se na 30 minut projit
  5. ?????
  6. jednorozci a slanina
Kazdy trening by mel navazovat na ten predchozi, i kdyz respektovat momentalni stav. Kdyz jste unaveni, zraneni, tak nema cenu riskovat dalsi zraneni, ale zas na druhou stranu necvicit jen proto, aby se clovek zapotil a hotovo. Ono se vyplati hubnout trochu udrzitelnym tempem, aby clovek nebyl vycerpany a nevratila se vaha zpet. Predstavte si, ze jedete HIIT 7x tydne na krev, pak clovek prece musi odpadnout, da si 2 tydny regenerace a je to jako kdyby nikdy nezacal. To same s jidlem, nutit se do dementnich diet, kdy vas pak kazde jidlo bude otravovat. Je dobre z toho mit radost. Ono se to nejak projevi, samozrejme, ze kazdy interval telesneho tuku bude vyzadovat trochu jinaci usili, ale zpocatku to bude snadnejsi.

O co tedy jde, kdyz se clovek hybe? Existuje neco, cemu se rika bazalni metabolismus, to zjednodusene znamena, kolik telo vyda na svoje fungovani energie pokud clovek nic nedela. Pohybem a cvicenim se snazime o dve veci - 
1. spalit nejake ty kalorie behem treningu
2. zvysit energetickou spotrebu bazalniho metabolismu, ktera je vyssi 24 az 48hodin po fyzicke namaze. 
Snadne ne?

Pripravte se na to, ze zdrave hubnuti je max tak kilo tydne dolu, tzn jestli chcete do plavek a vzpomenete si 5.cervence, tak to je trochu pozde. Hlavne neskocit na nejake zazracne programy ala 7 dni do vysnene postavy.

Evaluace planu!
Nejen, ze kdyz uz se do neceho poustim, tak bych se mel ptat, no a ceho chci dosahnout a za jak dlouho(realisticke cile jsou tez pulka uspechu)? Ale taky bych si mel uvedomit, ze je dulezite sledovat svuj pokrok. Pokud budu chodit 3-4x tydne cvicit, ale ocividne se vizualne nic nezmeni, tak je asi nekde neco spatne a je dobre zacit se ptat a trekovat ve svem deniku, ceho se dopoustim, ze "to" nefunguje. Misto vahy bych spis volil formu mereni objemu pasmem. Tam se projevi vsechno. Dokonce i mozna fotku pred a prubehove, sice to nemam sam rad, ale za druhou stranu, motivace je pak zrejma.

//takova rada vsem, co se snazi zlepsit behanim a proc ho uplne nemam rad a hlavne nedoporucuji na hubnuti, telo si postupne zacne zvykat a setrit vydanou energii na jednotku delky, takze cim vic budete behat, tim min budete vydavat. Take to, ze behanim porad dokola se ani nijak nezrychlite. Proto Dr. Zbysek Konupek doporucuje zakomponovat sprinty. 6-8x 60-80m sprintu naplno a uvidite to zrychleni a nejake ty zmeny podilu tuku.

Konec dnesniho vyblogu bych opet venoval zenam, protoze chla'pci zelezo tak neresi a nemaji k nemu odpor. Zenska a muzska fyziologie je rozdilna. Takze vemte cinku a koukejte ji zvedat, ano, lepsi pro vas bude vic opakovani 8-15 na serii s mensima vahama (co je mensi sakra? ptate se), ale to je presne to, co vase telo potrebuje. Protoze "zpevnovani" pomoci kilovych cinek, mavani kabelkou a prenaseni lahvi s vodou nefunguje. Strach z toho, ze vam nedejboze narostou svaly!!! OMG!! zatimco se obavate rustu svalu, tak bych rekl, ze vam narusta trochu toho tuku tu a tam. A hlavne, na to, u zen to neni tak snadny - protoze tak jejich telo funguje. Vsechny ty hubeny, co se sice vejdou do skinyjeansu a maji to jen diky jidlu (rozumej tomu tak, ze nezerou a vzivote necvicily, protoze fuj) jsou naomak jak tvaroh a to nechcete, aby chlapek zazival.

Samozrejme jsem otevreny diskusi, ale jak uz je u nebezce zvykem, ctenari nebezce jsou nekomentari nebo se stydite a nebo mne ctou jen reklamni boti.

0 komentářů:

Okomentovat