pondělí 2. února 2015

Mana Den 15: Nebezec konci (s Manou)

Teda ne nebezec, ale musim koncit s Manou. Nemel jsem moc casu psat nebezce od minuleho tydne, protoze se toho hrozne nakupilo, a taky proste nebyla energie. Kdyz mi na zacatku rekli, ze mam poslouchat sve telo, tak ted na konci, i kdyz jsem nesnedl vsechno, tak musim Manu opustit a propoprve nekoho poslechnout, narozdil treba od meho projektu 365 tricek nebo ctvrt maraton - duvod zalozeni nebezce. Telo uz vubec nechtelo zadne dalsi mnozstvi polknout a naopak ja byl diky hladu unaveny, rozmrzely a zeslably. Take jsem si nekolikrat overil, ze z nedostatku kalorii mne prepadla lehka zimnice. Vypada to, ze moje telo neni s takovouto stravou kompatibilni. Asi je pro mne take neprekonatelne kolik mnozstvi tekutin mam do sebe dostat, vzdyt jsou to skoro 4 litry denne (pri 4. porcich), nutil jsem se do toho nekolikrat, ale nakonec by aspon v 21.stoleti, ktere je pro nas plne blahobytu nemelo byt o souboji s jidlem. 

Doslo mi take, jak dal je Mana pro mne neprakticka, kdyz se treba clovek vyda za zimnimi sporty. Jako zacatecnicky provozovatel Snowboardu je pro mne dostatecne neprakticke, kdybych musel s sebou cely den na svahu tahat batoh s Manou, kdyz se kazdou chvili valim na zemi, protoze precijen je ten snih opravdu kluzky, kdyz je pod nim ledova plotna. Kdybych mel moznost si to nekam schovat, tak je asi problem vyresen, ale i tak je to komplikace, kdy clovek radeji v pauze skoci na obed v restauraci pod svahem. Nehlede na to, ze se opet dostavame k tomu, ze clovek potrebuje potravinu s vetsim obsahem sacharidu. Mrzi mne, ze jsem to nedotahl do konce, ale neslo mi to a nemam uz z toho takovou radost jako ze zacatku, i kdyz mne zajimalo, jak se to treba podepise na me hmotnosti, ale s pocitem hladu tezko muzu ocekavat, ze mi k sportovani ukaze vaha min.

Kdyz se tedy ohlednu, tak bych rad shrnul nektere klady a zapory, na ktere jsem prisel

Pro

  • snadne na pripravu, udrzbu "nadobi" -  v neposledni rade i uspora energie
  • odpada pocit "jidlo jako stupen prokrastinace", protoze clovek celym tim procesem - vymyslet co k jidlu, koupit suroviny, pripravit, umyt nadobi - usetri hodne casu. Prijde mu domu balik a hotovo.
  • jasne specifikovane nutricni hodnoty
  • nyni jsou doby dodavek existujicim uzivatelum stazeny na 1-2tydny
  • vynucuje zdravejsi zivotni styl a striktnejsi rezim (napriklad u mne nekompatibilita s alkoholem)
  • je to pohodlne


Proti

  • relativne drahe, pro mne 183cm/88kg vychazi na cca 7,5k kc/mesic, coz vlastnim varenim dokazi byt efektivnejsi. Informace na webu v kategorii "Vyvazena a ocenena" je trochu zavadejici, protoze srovnava ceny neekvivalentnich chodu, ale jidel. Jak by asi napriklad vypadalo par vajicek, slanina + banan jako snidane?
  • stale stejna chut, ktera i skreativnim pridavanim jinych prisad - jako treba banan vyzaduje jiny pristup k tomu, co clovek je schopen do sebe dostat.
  • porce jsou v jasnych kvantech 
  • nevhodne pro sport, protoze kazda Mana ma naprosto stejne slozeni nezavisle na denni dobe/chodu/nasledne aktivite - pred/pri sportu preferuji vice sacharidu naopak po vice bilkovin.
  • pokud telo bude stavkovat a odmitat pozrit tekutinu, pak muze dojit z nedostatku zivin k pocitu unavy, rozmrzelosti a nebo jsem mel i lehkou zimnici
  • nejasne vymezeni tekutina vs. potravina - denni porce je kolem 4 litru, coz je docela velky objem, az jsem byl obcas i pri polovicni spotrebe nafoukly jako balon.
Abych to tedy shrnul, milerad se s kymkoli nad temito body pobavim, popripade pokud mi nekdo ukaze, ze se mylim, nebojim se pripadne upravy textu. K zamysleni by potom bylo, pokud jsem uzival Manu nespravnym zpusobem, ze asi tim padem nebudu uplne sam jediny. Mana mi pripadne jako skvely koncept(ne, nejsem placeny za kazde pouziti slova Mana), pro mnoho lidi to muze byt skvely doplnek nebo nahrada stravy, ale u mne to bohuzel nefungovalo. Dokazu, si predstavit, ze se mi to muze hodit, kdyz budu mit jeden ze svych asocialnich vikendu ve dvou - ja a Playstation.

0 komentářů:

Okomentovat