čtvrtek 5. února 2015

Arena Wars IV : Kettlebell

Nejdriv odbydu rychle cvicebni log z utery, 5x 5x 80kg drep a 5x 7x 20kg kettlebell OH press na obe ruce zadny problem. Jeste nemam hotovy treningovy plan, tak si docvicuju v poklidu rozjetou vec, utery legday, ctvrtek zada a jelikoz nechodim o vikendech hyrit, tak soboty cokoli + bench. Jeste musim sehnat popruhy ke kruhum, abych mel domaci vybaveni pripravene k akci. Asi si jeste poridim retez, abych si mel k cemu pridelavat kettlebell, kdyz budu delat shyby.

No a kdyz uz jsem nacal kettlebell.. Pro pravidelne ctenare nebezce neni prekvapenim, ze sam mam doma dva (16 a 24 kg) exemplare a je to vazne multifunkcni a snadne na udrzbu. Vazne, clovek z toho setre prach behem chvile, neni na tom nic, co by se muselo utahnout nebo promazat a pokud s tim necvicite, tak se to da pouzit jako zarazka na dvere, tezitko na papiry, pokud mate doma pruvan nebo jako privesek na klice, pokud se chcete venovat zavodnimu potapeni. 

V poslednim dile (jiz ctvrtem) se muzeme dozvedet neco o cviceni s timto vybornym produktem ruskeho inzenyrstvi. Jiz v uvodu ebooku se zminuje verzatilita zelezne koule a pozorny ctenar nepochybne nemine narazku na muj blog cituji:"Můžeš se zlepšit v běhu, aniž bys běhal? Ale ano. KB ti pomůže dosáhnout lepší síly, vytrvalosti, dynamiky a celkové kondice."[1]

KB se da vyuzit nejen k rozcviceni, cehoz hojne pred zvedanim velke cinky vyuzivam (goblet drep je muj favorit), ale kdyz uz ma nebezec po necem sahnout, aby ubehl a pritom nebehal, je to kettlebell swing. To je krome windmillu moje ultimatni volba, i kdyz se jinak v cviceni s kb nijak nevyzivam. Hlavne! Nikdy se neucte machat kouli podle youtube, aspon zpocatku to chce dojit na nejaky z kurzu lidi, co jsou overenymi instruktory. A jak to poznat? 
Jakmile je maximalni vaha kb v telocvicne 24kg a min, nebrat.
Jakmile jsou kb pogumovane nebo je na nic napsano napr. Reebok, nebrat.
Jakmile vas jako zacatecnika nuti delat slozitejsi cviky(tgu) bez vysvetleni jak dychat, nebrat.
Jakmile to trochu zavani crossfitem a nuti vas swingovat az nad hlavu, nebrat.
Jakmile KB simuluji cviky jednorucni cinky(bicepsovy zdvih, etc),nebrat!

a cokoli co vypada jako cirkusove vystoupeni


pojdme si s Ryanem podelat telo snadno a rychle

Obcas ale muze nadseni z cviceni s KB trochu zchladit komunita kolem zelezne koule, ktera se casto tvari dost odmitave na jine metody cviceni a jejich jedinou odpovedi je swing + TGU. 


[1] Kladivova, Pavla. Arena Wars IV - Pomsta Kouli[Online]. 2015, c.4. Dostupny pres World Wide Web:
<http://www.arenapavlykladivove.cz/files/arenawars-epizoda-IV.pdf?utm_source=getresponse&utm_medium=email&utm_campaign=arenawars_ebook&utm_content=ARENA+WARS+-+EP+IV+%28Pomsta+koul%C3%AD%29+ke+sta%C5%BEen%C3%AD>

0 komentářů:

Okomentovat