čtvrtek 28. května 2015

Nebezec seminarni

Jeste ted se snazim udelat si trochu vic jasno v tom, co vsechno jsem se snazil nacpat do hlavy minulou sobotu v ramci @PohybJeZivot seminare o strecingu. Asi takhle, nejsem dvakrat pruzny a me dny slavy co se rozsahu dotyka jsou tytam. Ale to bych byl proti memu pokusne analytickemu pristupu zivota, abych nevedel, ze se vsim se da vzdy neco delat. (Zrovna ted nedavno jsem premyslel o tom, jak pro stare lidi planovat intervalove vychazky tak, aby se nezadychavali cestou do schodu, kdyz jen projit se ocividne nestaci)

Uprimne, muj kryptonit jsou nohy, i kdyz udelam drep a drepuji rad, dotknout se spicek je otazka dlouheho zahrivani a podle meho rozstepu by se mohl kalibrovat pravy uhel. Libi se mi myslenka, ze rozsah je stejna vlastnost jako sila, takze by to tam melo byt a ne se pul hodiny rozcvicovat nez vyrazi v zime z baraku, protoze co kdyby se mu rozjely nohy na naledi do provazu, aby si nic nenatrhl.

Ale od zacatku, prvni bohatyrsky vykon byl v sobotu vstat, nacpat do sebe nejake jidlo a dorazit na Letnou. V ISL jsem hned vse (temer) napoprve nasel. Nenechal se strhnout protahovanim uz privsich ucastniku, me heslo je, zacit od zacatku a nepredbihat, takze proc se protahovat na seminar o protahovani? Pokud je v ramci programi nejaky dany postup, tak proc byt pripadne nechtene iniciativni. Skvele bylo zjisteni, ze to nijak nerozporovalo veci ktere znam a cvicim v Arene. I kdyz neni pry prokazane zadne zhorseni vykonu protahovanim pred. Ale protahovat se pred protahovanim?

Bricho neni prekazka. Ale i tak k zemi daleko.

Jedno (je toho vic) se musi nechat. Uz dlouho jsem nenarazil na tak skvele strukturovany a plynuly program dne, takze i kdyz jsem si psal poznamky jen na kazdou sudou stranku do sveho cviciciho deniku, nebylo potreba zpetne dopisovat zadne informace. Za to Petrovi smekam, jestli on nekdy nebyl informatik. Coz mi trochu pripomina, ze denik se stava docela cennosti a vazne netusim, co bych delal, kdybych ho nekde nechal. A ten denik taky. To by bylo slz a kriku.

V ramci strecingu je takova vec, se kterou se budu muset nejak popasovat. Pri planovani siloveho treningu je to jednoduche, plan hovori jasne, kolik opakovani/serii, jak dlouho odpocivat. Tady nic takoveho neplati, clovek musi hledat, co na neho pusobi a kolikrat dany strec opakovat, aby to bylo k necemu. Nemluvim o tom, ze je dobre se protahovani venovat kazdy den, ale o tom, jak k tomu pristupovat. Opet plati, ze na zacatku je dobre si uvedomit jaky ma clovek cil, co od toho ceka a nebyt u toho prehnane ambiciozni. Ale tak to presne praktikuji i v ramci treningu v Arene, protoze delat od kazdeho trochu dohromady hov.. jeee zase jsem se nechal unest.

Nejen hledat, kteremu streci se venovat vice, ale i v ramci neho nalezt tu polohu, kde je to poradne citit. Rozhodne mne nadchla myslenka toho, ze clovek by mel mit kontrolu v celem rozsahu a neverit mozku. A kdyz neco nejde, posilit a dekomponovat problem na mensi podproblemy, ktere uz clovek umi resit. Spis nez vypisovani cemu vsemu jsme se venovali po cely den, jsem se pro sebe jako zkraceneho nebezce zameril na omezeny pocet cviku, ktery by mel vyresit muj konkretni ztuhly problem. Takze posilovat zapesti a 3 strece, ktere snad opakovanim a plynulym pohybem mezi nimi dovoli mym dlanim se opet setkat se zemi.

TBC

Postrehy:
  • Petr nejen ze umi dobre naucit, take praktikuje to co uci, takze je pruzny, coz uz z definice spada do kategorie dobry trener
  • O obedove pauze jsem vytuhl a spal, coz potvrzuje mou superschopnost usnout kdekoli a kdykoli (krome autobusu a letadel)
  • Slyseli jste o fasciich a o tom, ze sval je jen jednim z vykonavatelu pohybu? Tak ted uz ano
  • Bricho a boky do urcite miry nadvahy opravdu neni problem pro strec. Aspon se muzu venovat rozhybavani paralelne i v ramci aktivity 85. (nyni uz jen 7kg dolu aneb pokrok a jidlo nezastavis)
  • Vite ktery sval opravdu muze za dany rozsah a zkouseli jste ho zatnout?

0 komentářů:

Okomentovat